Revisie van de achterophanging van onze Renault 4

De achterbalken waar de achteras aan verbonden is, begon echt krokant te worden.

Reden genoeg om deze te repareren.

De totale revisie hebben we met z'n tweeŽn uitgevoerd en heeft ongeveer 80 manuren gekost. 

(Het was geen aangenomen werk, dus een professionele garage zal de klus ongetwijfeld sneller geklaard hebben).

 

 

Bij eerdere klussen aan dezelfde auto (revisie van de achterremmen), bleek elke keer als er ergens een boutje of moertje losgedraaid moest worden, dit erg moeilijk los te krijgen was.  Regelmatig braken er de nodige bouten en remnippels af. 

Om dit te voorkomen spuiten we de dag, voordat we aan deze revisie gaan beginnen, alle bouten en moeren in met WD40 (12 stuks).

Het demonteren begint met het loskoppelen van de handremkabels.

We hebben de keuze gemaakt om deze aan de achterbrug bevestigd te laten. Voordeel hiervan is dat de wielen niet verder uit elkaar hoeven te worden gehaald. Het demonteren is daardoor met 1 boutje klaar. (de bout onder de handrem)

Ook de remleidingen worden losgekoppeld en de schokbrekers worden verwijderd.

Voordat de tank onder de auto vandaag gehaald kan worden, dient eerst het tussenschot, wat achter de tank zit, weggehaald te worden. (4 boutjes) 

De tank zelf zit met 3 bouten aan het chassis vast. Uiteraard moet ook de elektra voor het benzinemetertje, de ontluchtingslang, de slang voor toevoer naar de motor en de  slang richting de vuldop, losgekoppeld worden

De slang naar de motor bestaat uit verschillende delen die van elkaar los te halen zijn (slangetjes en een stalen stukje welke door de achterbalk heen gaat)

 

Als de achteras los is gehaald,  blijkt pas hoe erg het met de balken is....

De linker balk is er ernstiger aan toe dan de rechter balk.

Hier ligt de as op de brug. De silent blocks  zien er aan de buitenkant behoorlijk roestig uit. Het blijkt echter uiterlijke schijn te zijn. In feite is het niet meer dan oppervlakteroest. Een meevaller! 

Het gedeelte van de draagarm wat aan de achterbalken verbonden is, bevat ook een laag oppervlakteroest. Na een fikste behandeling met de staalborstel blijkt deze ook nog in een goede staat te zijn. Nog een meevaller!

De verrotte delen worden uit de balken geslepen.

en nog meer slijpen, slijpen en slijpen!

De buiten- en onderkanten van de  balken blijken er het slechtst aan toe te zijn. Niet voor niets blijken juist voor deze plekken opzetstukken te koop te zijn  (of zijn het inzetstukken?).

Na het uitslijpen komt de binnenkant van de balk in beeld. In de balken blijken plaatjes te zitten die het naar binnenknijpen tegengaan. 

Ze zijn aan beide zijden nog in goede staat.

 

Links, hetzelfde. De onderkant en de buitenkant zijn slecht. De verstevigingplaatjes zijn hier ook nog goed.

Doordat de binnenkant van de balk nog intact is, en ook de verstevigingplaatjes nog aanwezig zijn, is het een koud kunstje om het inzetstuk precies op de goede plaats te krijgen.

Het inzetstuk wordt op zijn plaats gehouden door deze tijdelijk  vast te schroeven met de achterasbouten. Nu kan er gelast worden.

Het resultaat van het lassen.

Na het lassen worden de lasnaden afgesmeerd met nadenkit.

En ingespoten met roestwerende menie.

Daarna een laagje bodysafe.

Naderhand zal er nog een laagje anti-steenslag overheen komen.

Nu de achteras toch onder de auto vandaan is, hebben we de mogelijkheid om deze flink aan te pakken. Hij wordt ontdaan van al het oppervlakteroest. De silent blocks worden ingesmeerd met menie. De zwenkarmen zullen bewerkt worden met een anti steenslag middel.

De achteras ligt klaar om weer gemonteerd te worden.

Het monteren van de achteras is nog een aardig klusje. Er staat een behoorlijke spanning op de torsiestaven.

We hebben eerst  rechtsachter gemonteerd.

Linksachter hebben we met een extra krik de zwenkarm op de juiste hoogte gekregen en is het (uiteindelijk) gelukt om het silent block op de juiste plaats te krijgen.

Mogelijk dat andersom monteren (dus eerst links monteren en daarna rechts) makkelijker gaat omdat de spanning van de torsievering dan andersom is.

Nu zit alles weer op zijn plaats en beginnen we met het monteren van benzinetank, schokbrekers, remleidingen en handremkabels.

 

 

Na deze klus gaan we op een ander moment de binnenkanten van de wielkasten uitslijpen en een nieuw stukje plaatwerk inlassen.

©NicodePico BV